Wat is slijpen en wat verstaan we onder polijsten???

Slijpen en polijsten worden vaak in een zin genoemd ,maar daar moeten we eigenlijk nog het superfinishen en hoogglanspolijsten aan toevoegen.

Polijsten is meer dan het alleen laten glanzen of spiegelen van het oppervlak,maar hoe kunnen we dat praktisch meetbaar maken?

Hoe kunnen we een oppervlakte kwaliteit definieren,omdat zowel bij slijpen als polijsten een polijst-glanseffect van het oppervlak kan worden bereikt. De meest gebruikte en bekendste methode is een visuele inspectie die gebruik maakt van vergelijkingsplaatjes en die ook door iedereen kan worden toegepast en die de gestandariseerde testmethode die de Rugotest wordt genoemd en zoals die hieronder te zien is.

Test Method - ASTM D4417 Method A

Rugotest Ruwheids Nummer, versus de nominale waarde Ra in µm

N11=25 ,N10=12,5 ,N9=6,3,N8= 3,2,N7=1,6,N6=0,8,N5=0,4

N4=0,2,N3= 0,1,N2= 0,05,N1=0,025,N0=0,0125

A,B en C zijn, bewerkingsmethoden zoals frezen,draaien,slijpen,honen en leppen en N10 t/m N2 de daarmee te bereiken visuele ruwheidnivo's.

Het superfinishen,polijsten en hoogglanspolijsten waar wij het hier over hebben valt onder de categorie C3,N3 t/m N2 die verder gaat van N2 t/m N0
 
  Bij het slijpen en polijsten kunnen we nog gebruik maken van een ruwheidsmeter tot nivo N2 maar vanaf nivo N2 ,i.v.m. het risico van krassen,gebruiken we of een visuele beoordeling m.b.v. een microscoop of een kontaktloze meting met een laserprofilimeter of een laserinterferometer, terwijl het welbekende

Planglas m.b.v. een monochromatische lichtbron nog zeer veel gebruikt(in hetbijzonder bij vlakheidsmetingen)wordt,eenvoudig,betrouwbaar,nauwkeurig,goedkoop en snel is waarvan hieronder een aantal voorbeelden te zien zijn en waarvan tegenwoordig ook kontaktloze lasermethoden beschikbaar zijn die een vergelijkbaar ringen patroon laten zien als hieronder.

Een voorbeeld van een moderne methode,zoals kontaktloze profilometrie is hieronder zichtbaar.

Bovenstaande figuur laat een voorbeeld zien ,van een bolvormig oppervlak, waar met een kontaktloze 3D meting krassen van 140 nm of kleiner nog zichtbaar gemaakt kunnen worden !!

Andere methoden die ook kontaktloos zijn en simpel te gebruiken zijn die m.b.v.een draagbare lichtmicroscoop op het geslepen of gepolijste oppervlak of via de z.g. replicatechniek waarbij een afdruk kan worden gemaakt van het oppervlak die naderhand kan worden bekeken met een opvallend lichtmicroscoop.

voor meer info E.mail info@mhtc.nl

 

15-04-2004