Wat is Chemisch Nikkel ??

Algemeen:
Chemisch nikkel: Is in tegenstelling tot galvanische nikkel of vernikkelen een maatvaste bedekking die exact de geometrie van het basismateriaal volgt. Is een waardige vervanger van hardchroom voor die toepassingen waar corrosiebescherming de belangrijkste eis is. De laag wordt ook wel aangeduid als stroomloos nikkel, electroless nickel, ENP (Electroless Nickel Phosphor) of hardvernikkelen. Deze deklagen kunnen door middel van een thermische nabehandeling een zeer hoge hardheid verkrijgen.

Chemisch nikkel deklagen kunnen worden ingedeeld in een aantal soorten afhankelijk van het percentage fosfor (P) inbouw. Zo onderscheidt men:
- Laag fosfor houdende deklagen (2-5 % P) Hoge hardheid in ‘as plated’ toestand
- Midden fosfor houdende deklagen (6-9 % P) Goede corrosiebescherming en hardheid
- Hoog fosfor houdende deklagen (10-13 % P) Uitstekende corrosiebescherming, hoge chemisch resistentie, goede hardheid. 

De deklagen kunnen worden aangebracht op diverse basismaterialen zoals: staal, RVS, koper en -legeringen, de meeste extrusie en giet aluminiumsoorten.
 

Eigenschappen:

- Hoge corrosieweerstand
- Maatvast aan te brengen
- Weinig poreus
- Hardheid tot Hv0,1: 1000 kg/mm2
- Slijtvast
- Goede soldeerbaarheid
- Vaak goede vervanger van 
  hardchroom

Toepassingen:

- Voedingsmiddelen industrie
  (FDA Approved)
- Maritieme industrie (AMS 2404D )
- Algemene machinebouw (ASTM B 733-90)
- Medische en pharmaceutische sector
- Lucht- en ruimtevaart (Mil-C-26074E)
- Matrijzenbouw
- Textielindustrie
- Electronische industrie
- enz

Chemisch Nikkel is een goede vervanger van hardchroom voor die toepassingen waar corrosiebescherming en hardheid slijtvastheid op b.v. ongelegeerd staal , aluminium koper en messing ,maatvastheid, belangrijke eisen zijn. De laag wordt ook wel aangeduid als stroomloos nikkel, electroless nickel,chemisch vernikkelen of hardvernikkelen.

Chemisch Nikkel: Is in tegenstelling tot galvanische nikkel en hardchroom,een maatvaste bedekking die exact de geometrie van het basismateriaal volgt ( zie onderstaande figuur het rechter gedeelte).

Bovenstaande figuur laat het verschil zien tussen galvanisch vernikkelen (en ook hardchroom)en chemisch nikkel ofwel chemisch vernikkelen zien,waarbij duidelijk zichtbaar is in het linkergedeelte van de figuur,dat men kantenopbouw krijgt bij galvanisch nikkel en hardchroom en dat bij chemisch vernikkelen de laag exact het profiel volgt( zie:rechtergedeelte van de figuur).

Voor meer info over stroomloos nikkel op b.v. Aluminium klik hier!!!!

Home terug klik hier !!!

06-07-2002